Waarom goede voornemens een goed idee zijn

De start van een nieuw jaar inspireert veel mensen tot het maken van goede voornemens. Een nieuw jaar is een nieuwe kans om te verwezenlijken wat het vorige jaar niet gelukt is. Het is extra druk in de fitnesszalen, en in de rokershoekjes is het misschien wat rustiger.
Andere voorbeelden van goede voornemens zijn: gezonder eten, meer slapen, minder piekeren, meer genieten, minder uitgeven, minder tv-kijken, meer afspreken met vrienden,…

Als coach help ik mensen met het maken van positieve veranderingen in hun leven, en dus ook bij het waarmaken van al die goede voornemens. Zo kun je bijvoorbeeld een actieplan opstellen als leidraad in het aanleren van je nieuwe gewoontes.

Naast het motiveren om dat actieplan succesvol te volgen, is een belangrijke taak van een coach ook om meer inzicht te bieden in de gewoontes die iemand wil veranderen. Dat kan door een stapje achteruit te zetten en alles even van op een afstand te bekijken.

De jaarwisseling leent zich daar perfect toe, omdat dit een steeds terugkerende geheugensteun is om even te bezinnen.

Niet iedereen vindt het echter nodig om goede voornemens te maken. Sommigen doen er niet (meer) aan mee omdat ze toch niet verwezenlijkt worden… Toch kan het een goede manier zijn om steviger in het leven te staan.

Goede voornemens geven je richting

Door te bepalen wat je wil veranderen, weet je beter waar je naartoe wil. Als je je voorneemt om gezonder te eten, dan biedt dit je een houvast om bij elke maaltijd betere voedingskeuzes te maken.

Goede voornemens motiveren

Het helpt om dit voornemen niet enkel aan het begin van het jaar te maken, maar ook aan het begin van elke dag. Zo herinner je jezelf er elke dag opnieuw aan, waardoor je gemotiveerd blijft. Je kan zorgen voor visuele geheugensteuntjes op de badkamerspiegel of aan de binnenkant van je kleerkast.

Goede voornemens maken het haalbaar

Bij het maken van nieuwjaarsvoornemens helpt het dat we kunnen terugblikken én vooruitkijken naar een duidelijk afgebakende periode van 12 maanden. Dat is lang genoeg om grootse dingen te verwezenlijken, maar ook kort genoeg om te reflecteren en de nodige bijsturingen te maken… want fouten maken hoort erbij.

Goede voornemens geven je een terugblik

Om te kunnen beslissen wat je wil bereiken in het komende jaar, is het nodig om ook even achterom te kijken naar het voorbije jaar. Je kan kijken welke fouten je gemaakt hebt, maar ook waar je dankbaar voor bent of welke gebeurtenissen je geraakt hebben. Je kan hiervoor door je agenda bladeren of je foto’s herbekijken.

Een leuke manier om deze terugblik voor het volgende jaar mogelijk te maken, is om de belangrijke momenten telkens op een stukje papier te schrijven. Dit kunnen fijne ervaringen zijn zoals een mooie wandeling, een goed gesprek of een ontroerende zonsondergang. Deze briefjes kan je bewaren in een mooie doos of bokaal, die je dan aan het eind van het jaar opent. Je kan dit ook samen met de (klein)kinderen doen!

Wanneer het fout loopt…

We hebben allemaal wel al eens ervaren dat goede voornemens niet volstaan om je doel te bereiken. Er is ook tijd en inzet nodig om gewoontes te veranderen.

Wees mild voor jezelf als je even terugvalt in je oude gewoontes. Pik gewoon de draad weer op. Heb je bijvoorbeeld een eetbui gehad, maak dan een gezonde keuze bij de volgende maaltijd. Straf jezelf niet door een maaltijd over te slaan, door jezelf te laten afzien op de loopband of – erger nog – jezelf verwijten te maken.

Wil je meer tips om je goede voornemens dit jaar wél waar te maken? Schrijf je nu in voor de workshop “Goede voornemens (waar)maken” op 17 januari in CC Den Blank in Overijse!

Hierbij wens ik je een gelukkig en gezond nieuw jaar toe. Ik hoop dat 2017 je het allerbeste mag brengen, met vele mooie momenten om volop van te genieten.

You may also like