Tournée Minérale: 8 tips voor een maand zonder alcohol

Tournée Minérale
Gezondheidscoach Queenie beantwoordt je vragen over gezondheid en welzijn: voeding, beweging, stress, zelfvertrouwen,…
Heb je ook een vraag? Stuur ze naar info@innerlijkerust.be

F. uit Huldenberg vraagt: “Ik heb gelezen over de campagne voor een alcoholvrije maand vanaf 1 februari. Ik wil dat wel proberen, maar ik ben bang dat het me niet gaat lukken. Heb jij enkele tips?”

De campagne “Tournée Minérale” wordt inderdaad uitgebreid gepromoot om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de uitdaging aangaan. Duizenden hebben zich al geëngageerd. Fantastisch dat je overweegt om er ook voor te gaan!

Als we weten dat Tournée Minérale een gezamenlijk initiatief is van de Druglijn en Kom op tegen Kanker, dan wordt al duidelijk waarom deze campagne in het leven geroepen is. Hoewel alcohol een voor velen vanzelfsprekende plaats heeft in onze maatschappij, blijft het een genotsmiddel dat best met mate gebruikt wordt. Uit onderzoek van de Nederlandse psychiater René Kahn blijkt zelfs dat het vaak gehoorde motto van één glas rode wijn per dag helemaal niet zo gezond is.

Toch geven veel mensen toe dat ze alcohol niet kunnen missen. Dat wil natuurlijk niet meteen zeggen dat ze een alcoholprobleem hebben, maar het illustreert dat het een uitdaging kan zijn om etentjes, feestjes en een gezellige vrijdagavond thuis alcoholvrij door te brengen. Daarom enkele tips!

Focus op de voordelen van niet drinken

Verandering is moeilijk omdat we vaak het gevoel hebben iets te moeten afgeven, dat we iets moeten missen. Kies je voor een (tijdelijke) alcoholstop, weet dan wat voor goeds dat allemaal met zich meebrengt. Dat motiveert! Je zal merken dat je meer energie hebt maar ook beter slaapt, dat je huid mooier is, dat je lichaam minder vocht vasthoudt en dat je je algemeen genomen veel beter in je vel voelt.

Vertel over je alcoholvrije periode

Maak duidelijk in je omgeving dat je besloten hebt een alcoholpauze in te lassen. Dit geeft je een extra duwtje om door te zetten, en wie weet inspireer je vrienden of familie om ook mee te doen. Profiteer van de hype rond Tournée Minérale. Campagnes zoals deze maken moeilijke onderwerpen bespreekbaar en beter aanvaard.

Bedenk een antwoord

Bereid je voor op de vraag waarom je eraan meedoet. Zeg eerlijk dat je het wil doen voor je gezondheid, dat je een weddenschap gesloten hebt met je collega’s,… Wat je beweegreden ook is, jij beslist om even geen alcohol te drinken en dat is perfect ok!

Probeer lekkere alcoholvrije drankjes uit

De drankenproducenten hebben door dat meer en meer mensen bewuster omgaan met alcohol, en dus komen er steeds meer lekkere alcoholvrije alternatieven op de markt. De tijd van de mierzoete drankjes is gelukkig voorbij. Neus eens rond tussen de sapjes en de gearomatiseerde (bruis)waters of experimenteer met lekkere mocktails!

Draai je wijnglas om

Een etentje op restaurant? Etiquette of niet, draai het wijnglas om of vraag de ober om het mee te nemen. Zo kom je niet in de verleiding. Je kan ook aanbieden om Bob te zijn.

Vermijd verveling

Plan leuke dingen in je agenda die je niet meteen associeert met alcohol. Maak een fijne wandeling, spreek af met je familie voor een ontbijt of brunch, ga koffie/thee drinken met een vriend(in). Het leven is niet minder leuk zonder alcohol, integendeel!

Zoek andere manieren om te ontspannen

Voor velen klinkt het bekend: thuiskomen na een drukke werkdag en stoom aflaten met een lekker glaasje. Ga op zoek naar andere manieren om te ontspannen: bel iemand op voor een babbel of ga even helemaal op in je favoriete muziek.

Observeer

Ben je bij mensen die wel drinken, merk dan zonder oordelen op wat het effect van de alcohol is naarmate de tijd vordert. En als het een zwaar feestje wordt… weet dat jij de volgende ochtend wél fris opstaat!

Voor meer info of om je ook te engageren kun je terecht op www.tourneeminerale.be.

 

Zit je ook met vragen, of wil je graag persoonlijk begeleid worden?
Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62.

You may also like