Levenswijsheden

Levenwijsheden - mentale coaching

 

Onlangs was ik bij een herdenkingsdienst van een dame die veel te vroeg overleden is. Ze was een wijze vrouw die heel veel mensen inspireerde, inclusief mezelf.

Tijdens de ceremonie spraken haar prachtige kinderen de aanwezigen toe. Ze deelden vier van hun moeders wijsheden die als een rode draad door hun opvoeding liepen.

Het raakte me, en ik wil dit graag ook met jullie delen.

Het is wat het is

Tegenslag, ongelukjes, verlies… het overkomt ons allemaal. Het maakt ook deel uit van het leven. Piekeren over het verleden of ons verzetten tegen zaken die we niet (meer) kunnen veranderen, is zinloos. Hoe we ook proberen alles te controleren… meestal kunnen we niet anders dan het te aanvaarden. Aanvaarden betekent dat je het idee loslaat dat iets anders zou moeten zijn. Door dit loslaten ontstaat niet alleen ademruimte, maar ook ruimte voor een nieuw inzicht of misschien een oplossing waar je nog niet eerder aan gedacht had.

Het is een wijsheid die ook voorkomt in de leer van de mindfulness. Het verleden kunnen we niet veranderen en we weten niet wat de toekomst brengt. Dat wil niet zeggen dat we onverschillig moeten zijn. Het is een erkennen dat het enige wat we weten is hoe het nu is.

Het is wat het is, en met die wetenschap kunnen we enkel ons best doen in de situatie die zich voordoet.

Een nee heb je, een ja kun je krijgen

Laat angst of onzekerheid je niet tegenhouden om te gaan voor wat je wil. Het blijkt vaak gemakkelijker dan je aanvankelijk gedacht had. Stel jezelf de vraag wat je te verliezen hebt, en wat het ergste is wat er kan gebeuren. Als je uitkomt bij een gekrenkt ego… ook dat is gebaseerd op onze eigen gedachten: we maken ons zorgen over wat een ander misschien denkt van ons. Maar uiteindelijk weten we nooit zeker wat een ander denkt. Iedereen heeft sowieso zijn of haar eigen mening, en heeft daar ook recht op.

Durven gaan voor wat je wil betekent dat je hoe dan ook trots mag zijn op jezelf, wat de uitkomst ook is.

Wat denk je zelf?

Soms gebruikt als sneer in heftige discussies, maar in de positieve zin is dit een wijsheid die ook vaak gebruikt wordt bij coaching. In plaats van afhankelijk te zijn van de mening van anderen, kunnen we ons dikwijls de vraag stellen wat we zelf denken. Advies en goede raad van anderen is prima, maar wat denk je zelf?

Vaak weten we wel wat het beste is voor onszelf, maar durven we dat niet altijd zien, geloven of toegeven… Durf deze vraag aan jezelf te stellen.

Ellebogen van tafel

Dit was een wijsheid die de emotionele sfeer even doorbrak met een glimlach, omdat het zo typisch is voor wat een moeder haar kinderen aanleert. Het had echter ook een bredere betekenis en doelde op respect hebben in alle situaties.

Zonder respect voor anderen ontstaan er conflicten en geweld. Zonder respect voor ouderen gaat de wijsheid van levenservaring verloren. Zonder respect voor ons lichaam worden we ziek. Zonder respect voor de natuur, dieren, zelfs de materiële zaken die ons omringen, belanden we in chaos.

Respect is een belangrijke bouwsteen van menselijkheid en samenleven.

Geniet van elk moment

Een wijsheid waar ik me zelf nog eens bewust van werd bij het vernemen van het trieste nieuws… het leven is kostbaar en broos. Genieten van de kleine dingen op elk mogelijk moment en ons niet teveel druk maken over andere kleine dingen.

 

You may also like