Vraag en antwoord: hoe kan ik mijn immuunsysteem verbeteren?

Immuunsysteem verbeteren - gezondheidscoach Queenie
Gezondheidscoach Queenie beantwoordt je vragen over gezondheid en welzijn: voeding, beweging, stress, zelfvertrouwen,…
Heb je ook een vraag? Stuur ze naar info@innerlijkerust.be

 

C. uit Tervuren vraagt: “Elke winter ben ik wel een paar keer ziek. Na een paar dagen kan ik dan wel weer mijn bezigheden hervatten, maar ik blijf me toch slap voelen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet ziek word?”

Zoals elk jaar zullen de komende maanden weer heel wat mensen geveld worden door de griep, en zelfs een simpele verkoudheid kan er al voor zorgen dat je je ellendig voelt. Het belangrijkste wat we kunnen doen in de bestrijding van ziekten, is ze voorkomen. Preventie is de boodschap!

Onze weerstand is een ingenieus systeem. Enerzijds beschermt het ons tegen ziektes, anderzijds zorgt het ervoor dat we er ook van kunnen herstellen. Dat gebeurt door het opruimen van afvalstoffen en zieke lichaamscellen.

Er zijn verschillende zaken die je kan doen om je immuunsysteem een boost te geven:

Groenten en fruit

Veel variatie in kleurrijke groenten en vers fruit zorgt ervoor dat je alle mogelijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Alle koolsoorten en knoflook zijn kampioenen voor een sterke weerstand, maar ook paddenstoelen, bietjes en groene bladgroenten zijn goede keuzes.

In de herfstmaanden zijn er heel wat seizoensgroenten die bijzonder werkzaam zijn voor het immuunsysteem. Dat kan geen toeval zijn…

Gember

Naast zijn typische smaak heeft gember ook heel wat andere kwaliteiten. Het werkt koortsverlagend, helpt bij het verwijderen van slijm uit de borst, opent de sinussen en het stimuleert de bloedsomloop, wat helpt bij het afvoeren van giftige stoffen en virussen.

Maak een heerlijke gemberthee door stukjes gember te laten trekken in kokend water. Voeg wat citroen en honing toe voor extra effect!

Groene thee

Studies tonen aan dat groene thee bepaalde stoffen bevat, zogenaamde antioxidanten, die griep- en verkoudheidsvirussen bestrijden. Het proberen meer dan waard!

Voldoende slapen

Als je al je energie nodig hebt om de dag zelfs maar door te komen, heeft je lichaam geen reserve meer om te vechten tegen invloeden van buitenaf. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je tegen een stootje kan – fysiek én mentaal.

Omgaan met stress

Wanneer je langdurig te maken hebt met stress, maakt je lichaam cortisol aan. Dit is een hormoon dat onder meer het immuunsysteem onderdrukt. Je lichaam kan daardoor niet gepast reageren op virussen en schadelijke stoffen. Na de stressvolle periode komt de weerslag en word je ziek (bijvoorbeeld tijdens je vakantie…). Dit kan je vermijden door op een gezonde manier om te gaan met stress. Dit kan je leren! Ga op zoek naar methoden en oefeningen die bij je passen om rust te vinden. Een coach kan je helpen.

Bibberen

Het klinkt tegenstrijdig, maar door het af en toe even flink koud te hebben, stijgt je metabolisme waardoor het immuunsysteem beter gereguleerd wordt. Wisseldouches zijn zeer heilzaam (eindig met koud!), of toch maar even het koude bad in na de sauna!

Vitamine D

Zonlicht is schaars in de donkere maanden, dus probeer er zoveel mogelijk van te profiteren wanneer je even buiten kan. Vitamine D is cruciaal in de werking van ons afweersysteem.

Een mooie herfst- of winterwandeling doet je ontspannen, maar zet ook heel wat positieve processen in gang die je lichaam beschermen.

Toch ziek?

Dit zijn maar enkele tips om je beter te wapenen in het snotterseizoen. Wanneer je het ondanks alle maatregelen toch te pakken krijgt, zal je sneller herstellen omdat je immuunsysteem sterker is en ziektes beter te lijf kan gaan.

 Voorkomen is beter dan genezen, maar genezen is beter dan negeren! Neem je tijd om uit te zieken zodat je weerstand ook daardoor sterker kan worden.

 

Zit je ook met vragen, of wil je graag persoonlijk begeleid worden?
Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62.

You may also like