Gezond eten: hoe begin je eraan?

Bewust bezig zijn met voeding is in. Al jaar en dag passeert er om de haverklap een nieuw dieet met do’s en don’ts om gewicht te verliezen of om meer energie te hebben. Daarnaast is er momenteel ook een sterke trend om zo gezond mogelijk te willen eten.

Er is heel veel te vinden over gezond eten in boeken, tijdschriften en op het internet. Dat is zeker een positieve tendens, maar vaak spreken verschillende bronnen elkaar tegen. De ene promoot gezonde vetten en bant koolhydraten, terwijl de andere magere yoghurt en volkoren granen aanbeveelt. En dan zijn er nog de overwegingen zoals dierenwelzijn, duurzame visvangst… Zo gebeurt het dat mensen soms helemaal niet meer weten wat ze wel en niet mogen eten. Herkenbaar?

Omdat we allemaal verschillend zijn (andere lichaamsverhoudingen, metabolisme, spiermassa,…) is het belangrijkste om te beseffen dat een evenwichtige voeding niet zomaar in enkele universele regeltjes te vatten is. Maar hoe begin je er dan aan, aan gezonder eten? En wat als je verknocht bent aan die boterham met choco ’s morgens, de frietjes in het weekend of het blikje frisdrank in de namiddag?

Zet de eerste stap

Een goed begin is om je huidige eetgewoonten onder de loep te nemen. Wanneer eet je, wat eet je, en hoe voel je je daardoor? Dat kan soms confronterend zijn, maar probeer te observeren zonder te oordelen. Merk je dat je in de namiddag een serieuze dip krijgt, ga dan even na wat je lunch was.

Als je bijvoorbeeld tot de conclusie komt dat dat belegd broodje toch niet de beste keuze is voor jou, wat zijn dan mogelijke alternatieven?

Plan vooraf

Stel dat je wil overschakelen naar een maaltijdsalade, hoe ga je dat aanpakken? Wanneer ga je die klaarmaken, hoe ga je die eventueel meenemen naar je werk?

Gezond eten vraagt dus enige planning. In het begin kan het overweldigend en moeilijk in te passen zijn – fouten maken hoort erbij – maar je zal merken dat het snel een gewoonte wordt.

Door vooraf te plannen hoef je niet meer te beslissen wat je gaat eten als je moe en hongerig bent… en dat is net wanneer je naar een vette hap wil grijpen.

Maak kleine veranderingen

Vermijd de drang om je eetgewoonten van de ene dag op de andere volledig om te gooien. Dat resulteert onvermijdelijk in het gevoel dat je jezelf dingen ontzegt, vaak gevolgd door een eetbui en de nodige spijt of schaamte.

Zie elke positieve verandering die je maakt als een overwinning. Wees trots op elke bewuste keuze, dat motiveert je en maakt elke volgende keuze steeds gemakkelijker.

Vermijd zwart-wit denken

Het denken over voeding in termen van gezond of ongezond leidt eigenlijk tot een waardeoordeel: een appel is goed, een stuk taart is slecht. Maar is dat wel correct?

Het is beter te kijken naar de context: wanneer en waarom je iets eet.
Eet je net voor de middag een stuk taart of een appel? En op je verjaardagsfeest?
Heb je zin in een vieruurtje? Heb je echt honger, of verveel je je misschien?

Deze afweging helpt je betere keuzes te maken.

Neem de tijd

Maak tijd voor eten. Merk je dat je bord leeg is voor je het weet, of zit dat stuk chocolade in je mond zonder dat je er erg in hebt, probeer dan bewuster met eten om te gaan. Een tip kan zijn om even aandacht te besteden aan de presentatie of de geur van het gerecht.

Om het onbewuste snacken of “grazen” te beperken, kan je je de vraag stellen of die hap je écht blij zal maken. Hoe zal je je achteraf voelen?

Een andere strategie is om even bewust van 5 naar 0 te tellen voor je iets eet. Hierdoor zet je je brein in actie waardoor de emotionele drang naar eten kan afnemen.

Maak fouten

Hervallen in oude gewoontes of fouten maken is normaal en hoort bij elk veranderingsproces. Meer nog, het is zelfs noodzakelijk om te leren wat werkt voor jou en om te weten wat bij je past. Boos zijn op jezelf is dus absoluut niet nodig; leer uit je fouten en maak de volgende keer een keuze waar je je wel goed bij voelt.

Blijf kritisch

Laat je niet meeslepen door indrukwekkende marketingcampagnes voor allerhande diëten of superfoods. Kies voor “echt” eten dat liefst onverpakt of zonder etiket te koop is. Laat bij je voedingskeuzes vooral je gezond verstand meespelen!

Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk begeleid worden? Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62

You may also like