#fitspiration: inspiratie of frustratie?

Als je #fitspiration opzoekt op sociale media, krijg je een heleboel zoekresultaten met afbeeldingen van bezwete gespierde lijven tot supersmoothies met spinazie en boerenkool. Of is zeewier nu de nieuwste trend?

Uit een recente studie blijkt dat deze #fitspiration-berichten niet enkel inspireren. Vaak werken ze eetstoornissen en dwangmatig sporten in de hand.

We vergelijken onszelf vaak met wat we op sociale media zien, en we vergeten soms die korrel zout erbij te nemen. Afbeeldingen worden geïdealiseerd, aangepast en bijgewerkt met filters, in het perfecte kader geplaatst en zo ver weg geleid van wat wij in de spiegel zien. En terwijl we dat eigenlijk wel weten, sluipt het toch onvermijdelijk ons onbewuste denken binnen. Wat doet dat met het beeld dat we hebben van ons lichaam en van onszelf?

Vroeger was het zogenaamde ‘schoonheidsideaal’ gebaseerd op wat we zagen in de reclame op televisie en in tijdschriften, maar nu zien we het bijna overal waar we kijken, van scherm naar scherm. Bovendien zien we dat die afgetrainde lichamen aan “gewone” mensen toebehoren, die op een of andere manier wél de tijd vinden om uren per week te sporten en dagelijks te koken met boekweit en broccolischeuten.

We gingen al van “healthy is the new skinny” naar “strong is the new healthy”. Wat wordt het volgende?

Misschien wat minder blits, maar voor mij werkt “being yourself is the new healthy”…

Being yourself is the new healthy

 

 

You may also like