Beter voor publiek: coaching bij plankenkoorts

Beter voor publiek - coaching voor meer zelfvertrouwen en het overwinnen van plankenkoorts

Een voorstelling, een optreden, een les, een presentatie, een lezing, een toespraak, een spreekbeurt,… Voor een publiek staan is niet altijd gemakkelijk en kan veel emoties met zich meebrengen. Plankenkoorts – of podiumvrees – is een ongemak dat je kan aanpakken!

Plankenkoorts

Zelf ondervond ik na 10 jaar optreden als solo-artiest voor kleine en grote publieken dat mijn plankenkoorts alleen maar erger werd. Het keerpunt kwam toen ik me in het kader van mijn coachingsopleiding verdiepte in deze materie.

Ik ontdekte dat ik mezelf mentale belemmeringen oplegde, waardoor onzekerheid en angst alle ruimte kregen voor ik het podium opstapte. Ik kon ook zelden genieten van het optreden zelf, omdat ik helemaal verstrikt raakte in mijn eigen hoofd, door gedachten als…

Wat gaat het publiek van me denken? Ik had echt meer moeten oefenen…
Wat als… ik mijn voorbereiding vergeet en helemaal niet meer weet wat te doen?
Wat als… iedereen me saai vindt?
Wat als… ik niet zo goed ben als ik zou willen?

Iedereen die voor een publiek staat, krijgt weleens te maken met deze gedachten. Het is ook goed om jezelf en wat je brengt in vraag te stellen, omdat je door deze reflectie steeds verder kan groeien en evolueren. Het wordt echter problematisch wanneer deze gedachten overheersen en de uitvoering van je optreden, les, presentatie… in het gedrang brengt.

Overmatig zweten, een trillende stem, bibberende benen, het evenwicht verliezen, een black-out… het zijn maar enkele van de symptomen die kunnen optreden bij plankenkoorts. Soms zijn ze subtiel aanwezig, andere keren zijn ze overduidelijk waardoor de nervositeit duidelijk zichtbaar wordt voor de toeschouwers.

Hoe kan coaching helpen?

Emoties of triggers die bepaalde gevoelens zoals angst en onzekerheid uitlokken, kunnen we niet controleren. Onze gedachten en ons gedrag kunnen we wél veranderen. Coaching helpt je in de eerste plaats bewust te worden van je gedachten en je gedrag. Hierdoor kunnen we een invloed gaan uitoefenen op gevoelens (zoals bijvoorbeeld angst of een gebrek aan zelfvertrouwen), omdat deze het resultaat zijn van denkprocessen.

Door gesprekken, oefeningen en technieken leer je om te gaan met onzekerheid, waardoor je steviger in je schoenen (én voor je publiek) staat. Ook belangrijke lichamelijke aspecten zoals houding en ademhaling komen aan bod.

Voor wie?

Voor iedereen die last heeft van plankenkoorts en zich ongemakkelijk voelt bij het brengen van een optreden of presentatie voor publiek: artiesten (dansers, acteurs, muzikanten, zangers,…), docenten, sprekers, ondernemers, bedrijfsmedewerkers,…

Praktisch

Het traject bestaat uit:

  • 3 gesprekken van een uur
  • oefeningen om tussen de sessies te maken
  • een opvolgingsgesprek na een optreden of voorstelling (tot 3 maanden na het derde gesprek)

De gesprekken worden in onderling overleg vastgelegd en gaan door in de praktijk of via Skype/Facetime.

Ervaringen van cliënten

“Mijn verwachtingen werden sterker dan verwacht ingelost. Het ging dieper dan ik eerst dacht dat mogelijk was op  basis van de topics die we kozen.”


“Ik voelde me heel goed bij Queenie en bij haar manier van coachen. Ze creëert een sfeer waar je je goed bij voelt en waarin je je vrij voelt om te zeggen wat er op je hart ligt. Er is ruimte voor emoties. Er wordt geluisterd en er wordt raad gegeven.”


“Het coachingstraject heeft op meerdere vlakken een positieve draai aan mijn leven gegeven.”


“Ik heb, na twee jaar, voldoende zelfvertrouwen gekregen om opnieuw een optreden te geven!”


“Er zijn veel trainers die dit topic heel assertief opnemen en net de mensen die dit zoeken zijn niet zo extravert. Queenie vertrekt op een subtiele, rustige manier vanuit de binnenkant en die aanpak lijkt me veel authentieker en beter te werken.”

De coach

Als professionele danseres en gecertificeerd gezondheidscoach combineert Queenie haar kennis en jarenlange ervaring om dansers en andere uitvoerders bij te staan in het vinden van hun eigen stem. Door het verkennen van mentale processen maar ook van lichamelijke aspecten, krijgen publieke optredens een nieuwe dimensie die meer teweeg kan brengen dan je ooit zou vermoeden.

Inschrijven

De prijs is 240 euro voor het volledige traject.

Inschrijven kan per mail via queenie@innerlijkerust.be, met een korte motivatie waarom je dit programma graag wil volgen.