Je beter in je vel voelen, hoe doe je dat?

Je beter in je vel voelen - www.innerlijkerust.be

Miljoenen vrouwen (en mannen!) voelen zich slecht in hun vel. We krijgen al vanaf jonge leeftijd een beeld mee van hoe we er moeten uitzien. Meestal komt dat niet overeen met wat we in de spiegel zien (of menen te zien). En dus beginnen we fanatiek te sporten, gaan we op een radicaal dieet, en het ergst van al… verwijten we onszelf voortdurend dat we er ‘anders’ uitzien.

We houden onszelf voor dat we gelukkig zullen zijn als we die paar kilo’s verliezen, of als we er strakker uitzien, of als we die ene outfit kopen. Tot het zover is en we ons even later eigenlijk nog steeds hetzelfde voelen. Het “als ik… dan zal ik…”-denken wordt nooit vervuld.

Hoe aanvaard je je lichaam? Hoe kan je je beter in je vel voelen? Hoe word je tevreden over en met jezelf?

Stop met vergelijken

Jezelf vergelijken met anderen werkt onzekerheid in de hand. Door het opmerken van verschillen ga je bovendien onvermijdelijk een oordeel vellen over jezelf en over de ander. Dit vreet energie. We zijn sowieso allemaal verschillend. Hoe zou de wereld zijn als we er allemaal hetzelfde zouden uitzien?

Wees kritisch met reclame

De onophoudelijke stroom van reclame waarmee we voortdurend geconfronteerd worden, houdt ons een onrealistisch beeld voor van hoe we er zouden moeten uitzien. Dit geldt voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen.

Reclameboodschappen zeggen ons dat we knap en gelukkig zullen zijn als we dit of dat product kopen. Dit houdt ook in dat we zonder dat product niet knap, gelukkig, slank… genoeg zijn. Blijf een kritische blik aanhouden en weersta het “als… dan…”-denken.

Neem sociale media met een korreltje zout

De opkomst van sociale media heeft er eveneens voor gezorgd dat we een ander beeld krijgen van hoe we er zouden moeten uitzien en hoe ons leven in elkaar zou moeten zitten. We zien dagelijks de hoogtepunten uit het leven van onze vrienden en kennissen… die we vervolgens vergelijken met onze eigen normale gang van zaken. Natuurlijk lijkt het gras dan groener aan de andere kant. Onthoud dat sociale media geen realistisch beeld bieden.

Maak jezelf los van de focus op getallen

Meten is weten wordt soms gezegd… maar wanneer het aankomt op je lichaam kan dit ook een omgekeerd effect hebben. Ons gewicht en onze kledingmaat worden door zovele factoren beïnvloed. Hoewel we dat eigenlijk wel weten, laten we er ons toch door van de wijs brengen.

Voor sommigen werkt zelfs de stappenteller stresserend. Als de dagelijkse 10.000 stappen om eender welke reden niet bereikt worden, kan dit een aanleiding zijn voor te strenge zelfkritiek.

Meten is weten, en het kan je zeker helpen om gestelde doelen te bereiken, maar durf te zien wanneer het een te grote stressfactor wordt. Een coach kan je helpen dit los te laten.

Waardeer je lichaam om wat het voor je doet

Ons lichaam doet zoveel voor ons, zonder dat we daarbij hoeven stil te staan. Onze ademhaling, onze bloedsomloop, onze spijsvertering… al die systemen werken dag in dag uit om het lichaam zo goed mogelijk te doen functioneren. We kunnen ons steentje bijdragen door gezond te leven en onszelf de nodige rust te gunnen – fysiek én mentaal.

Kijk in de spiegel

Wat zeg je tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? Waar gaat je aandacht naartoe? Merk je dat je enkel het negatieve ziet?

Probeer die scherpe gedachten over jezelf los te laten. Kijk met een neutrale blik. Merk je dat je verglijdt in negatief denken, stap dan van die gedachte af en richt je aandacht opnieuw naar jezelf, zonder oordelen.

Durf het positieve te benoemen

Zet ook een stapje verder, en som drie zaken op die je mooi en goed vindt aan jezelf. Als je dit voor het eerst doet kan dit een heel moeilijke en confronterende oefening zijn. We vinden het vaak zo moeilijk iets positiefs te zeggen over onszelf. Je zal echter merken dat het steeds wat vlotter gaat. En telkens zal je zelfvertrouwen en je zelfbeeld een beetje meegroeien.

Doe waar jij je goed bij voelt

Vermijd je te laten meeslepen in hypes of trends van het moment, zeker als je er niet goed bij voelt. Het is helemaal ok om jezelf te zijn.

 

Wil je meer weten of wil je graag persoonlijk begeleid worden? Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62.

You may also like