5 redenen om mee te doen aan de Internationale Anti-Dieet Dag

Anti-dieet dag

Bijna elke dag vieren we wel een “Dag van de …”. Ik liep pas nog de “Happy Earth Day” op te snuiven op de rustige wandelweggetjes hier in de buurt šŸ™‚

6 mei wil ik toch ook niet ongemerkt laten voorbijgaan. Dit is de Internationale Anti-Dieet Dag (International No Diet Day): voor het eerst gevierd in het Verenigd Koninkrijk in 1992, en vandaag vooral actief beleefd in de USA, Canada, Australiƫ, Nieuw-Zeeland, India, Israƫl, Denemarken en Braziliƫ. Helaas nog niet zo gekend in Europa dus!

DagelijkseĀ strijd

Hoewel ik zelf nooit echt overgewicht had, ben ik opgegroeid met diĆ«ten. Naar mijn gevoel heb ik altijd al moeten letten op wat ik at, omdat ik dacht dat ik teveel woog… of beter gezegd: omdat ik dacht dat ik minder moest wegen. Als ik dan toch eens ‘zondigde’ voelde ik me uiteraard schuldig, en was er van genieten geen sprake.
Het dagelijks wegen, het dagelijks voor de spiegel staan… dagelijks die emotionele rollercoaster, aangevoerd door honderd gram meer of minder. Het is de realiteit voor zovelen: jongeren, vrouwen, mannen. En… waarom?

5 anti-dieet redenen

Ik vind dat deze Anti-Dieet Dag wel wat meer aandacht mag krijgen. Niet als een dag waarop alles toegelaten is en we ons eens goed mogen laten gaan qua zoet, zout en vet, maar wel als een dag van…

1. aanvaarding van al die verschillende maten en gewichten. De menselijke diversiteit van lichamen die we rondom ons zien: dik, dun, lang, kort – en alles daartussen.
2. het in vraag stellen van het ideaalbeeld dat ons steeds voorgeschoteld wordt.
3. een beter zelfbeeld. Ons eigen lichaam zien met een kilootje (of een jaartje) meer of minder… we hebben er vaak veel moeite mee. We laten de negatieve gedachten over onszelf doorwegen tot we bijna niets positiefs meer zien aan ons eigen lijf. Hoeveel vrijer zou ons hoofd zijn zonder die constante gedachtenstroom over eten en kilo’s?
4. aandacht voor eetstoornissen en het halt toeroepen aan ongezonde crashdiƫten en dieetmythes.
5. Ā oproepen tot een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding. Een gezond eetpatroon bestaat voornamelijk uit natuurlijke, onbewerkte producten met aandacht voor de portiegrootte. Eten volgens je eigen natuurlijke ritme is niet altijd even eenvoudig (ik struikel er soms ook nog over!) maar het maakt een belangrijk deel uit van het leren luisteren naar je eigen lichaam.

Een levenswijze als deze is gemakkelijker vol te houden, want we hoeven onszelf in principe niets te ontzeggen. Af en toe mag een uitzondering wel – als het bij een uitzondering blijft.

Stap voor stap

Voor mezelf merk ik dat het een stap-voor-stap proces is dat samenhangt met zovele andere factoren: vermoeidheid, stress, emoties,… zelfs te weinig water drinken kan een aanleiding zijn tot een verstoord eetpatroon.

Ik probeer er me bewust van te blijven, en dat helpt. En dan kan die ene uitzondering echt geen kwaad – en geniet ik er – bewust – zoveel meer van.

Heb je vragen over jouw “dieet” of liever gezegd: jouw eetgewoonten? Ben je die emotionele rollercoaster moe? Ben je het beu steeds weer bij te komen nadat je zo hard gewerkt heb om af te vallen? Ik help je graag om vaarwel te zeggen tegen die voortdurende innerlijke strijd. E-mail naar info@innerlijkerust.be of bel naar 0479 37 49 62 om jouw evenwicht terug te vinden.

International Anti-Diet Day

You may also like