Drie jaar Innerlijke Rust!

Lieve lezer,

Innerlijke Rust bestaat 3 jaar en dat vieren we! De website heeft een nieuw kleedje gekregen, waardoor er onder andere een betere toegankelijkheid is voor mobiele apparaten.

Dat is niet alles: ook onze fysieke stek kreeg een update. De praktijk werd uitgebreid met een sfeervolle massageruimte.

Je kan nu dus ook in Huldenberg terecht voor een Zweedse relax-massage of een doeltreffende stoelmassage.

We blijven natuurlijk inzetten op Innerlijke Rust als belangrijkste stukje van de welzijnspuzzel. Rust in je hoofd en rust in het lichaam: het is een voortdurende wisselwerking. Wij helpen je het evenwicht terug te vinden!

Anti-stress massage
Onze massages doen stress-symptomen wegsmelten als sneeuw voor de zon. Kies voor een doeltreffende stoelmassage of een klassieke Zweedse ontspanningsmassage.
Lees meer
Ontspanningscoaching
Ontdek je hoe je stress kan loslaten en ontspanning volledig kan toelaten in je leven, via coachingsgesprekken en toepassing in de praktijk.
Lees meer
Programma gezonde levensstijl
Gezond eten, meer bewegen, voldoende slapen… hoe begin je eraan en hoe hou je het vol? Wij begeleiden je in het aannemen van gezonde gewoontes.
Lees meer

Ik ben Queenie Degruytere, gezondheidscoach in de Druivenstreek.

Mijn passie ligt in het begeleiden van mensen om zich goed te voelen en een stukje rust te vinden in onze hectische leefwereld.
Luisteren, mee nadenken over mogelijke positieve veranderingen in je leven, je lichamelijk helpen ontspannen door massage… dat is mijn ding!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken, kan je me steeds vrijblijvend contacteren via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62

 
Heel graag tot binnenkort!
 
Groetjes,
Queenie

5 redenen om een ontspannende massage te nemen

Mocht je nog niet zeker zijn waarom je een deugddoende massage zou boeken bij Innerlijke Rust… We zetten 5 redenen op een rijtje!

Stress vermindert

Stress werkt zovele fysieke en mentale klachten in de hand, dat nogmaals mag gezegd worden dat een ontspannende massage helemaal geen overbodige luxe is!

Je voelt je beter in je vel

Door je te concentreren op de lichamelijke gewaarwording van de knedende bewegingen, versterk je de verbinding met je lichaam, leer je je lichaam beter kennen en voel je je beter in je vel.

Spierspanning vermindert

Massage is erop gericht op de spieren op te warmen, de doorbloeding te verbeteren en knooppunten (zogenaamde trigger points) los te maken. Stramme spieren worden merkbaar soepeler en ook de houding wordt beter.

Je slaapt beter

Door de pure ontspanning toe te laten in het lichaam en het hoofd, val je gemakkelijker in slaap. De slaapkwaliteit verbetert ook, waardoor je vanzelf een grotere weerstand tegen stress krijgt.

Tijd voor jezelf

Misschien het belangrijkste argument… door voor een massage te kiezen, maak je bewust tijd voor jezelf. Een stukje zelfzorg in je drukke leven, waarin even niets hoeft, enkel heerlijk relaxen.

Nu rest je enkel nog een afspraak te maken! 🙂

Je beter in je vel voelen, hoe doe je dat?

Je beter in je vel voelen - www.innerlijkerust.be

Miljoenen vrouwen (en mannen!) voelen zich slecht in hun vel. We krijgen al vanaf jonge leeftijd een beeld mee van hoe we er moeten uitzien. Meestal komt dat niet overeen met wat we in de spiegel zien (of menen te zien). En dus beginnen we fanatiek te sporten, gaan we op een radicaal dieet, en het ergst van al… verwijten we onszelf voortdurend dat we er ‘anders’ uitzien.

We houden onszelf voor dat we gelukkig zullen zijn als we die paar kilo’s verliezen, of als we er strakker uitzien, of als we die ene outfit kopen. Tot het zover is en we ons even later eigenlijk nog steeds hetzelfde voelen. Het “als ik… dan zal ik…”-denken wordt nooit vervuld.

Hoe aanvaard je je lichaam? Hoe kan je je beter in je vel voelen? Hoe word je tevreden over en met jezelf?

Stop met vergelijken

Jezelf vergelijken met anderen werkt onzekerheid in de hand. Door het opmerken van verschillen ga je bovendien onvermijdelijk een oordeel vellen over jezelf en over de ander. Dit vreet energie. We zijn sowieso allemaal verschillend. Hoe zou de wereld zijn als we er allemaal hetzelfde zouden uitzien?

Wees kritisch met reclame

De onophoudelijke stroom van reclame waarmee we voortdurend geconfronteerd worden, houdt ons een onrealistisch beeld voor van hoe we er zouden moeten uitzien. Dit geldt voor vrouwen, maar zeker ook voor mannen.

Reclameboodschappen zeggen ons dat we knap en gelukkig zullen zijn als we dit of dat product kopen. Dit houdt ook in dat we zonder dat product niet knap, gelukkig, slank… genoeg zijn. Blijf een kritische blik aanhouden en weersta het “als… dan…”-denken.

Neem sociale media met een korreltje zout

De opkomst van sociale media heeft er eveneens voor gezorgd dat we een ander beeld krijgen van hoe we er zouden moeten uitzien en hoe ons leven in elkaar zou moeten zitten. We zien dagelijks de hoogtepunten uit het leven van onze vrienden en kennissen… die we vervolgens vergelijken met onze eigen normale gang van zaken. Natuurlijk lijkt het gras dan groener aan de andere kant. Onthoud dat sociale media geen realistisch beeld bieden.

Maak jezelf los van de focus op getallen

Meten is weten wordt soms gezegd… maar wanneer het aankomt op je lichaam kan dit ook een omgekeerd effect hebben. Ons gewicht en onze kledingmaat worden door zovele factoren beïnvloed. Hoewel we dat eigenlijk wel weten, laten we er ons toch door van de wijs brengen.

Voor sommigen werkt zelfs de stappenteller stresserend. Als de dagelijkse 10.000 stappen om eender welke reden niet bereikt worden, kan dit een aanleiding zijn voor te strenge zelfkritiek.

Meten is weten, en het kan je zeker helpen om gestelde doelen te bereiken, maar durf te zien wanneer het een te grote stressfactor wordt. Een coach kan je helpen dit los te laten.

Waardeer je lichaam om wat het voor je doet

Ons lichaam doet zoveel voor ons, zonder dat we daarbij hoeven stil te staan. Onze ademhaling, onze bloedsomloop, onze spijsvertering… al die systemen werken dag in dag uit om het lichaam zo goed mogelijk te doen functioneren. We kunnen ons steentje bijdragen door gezond te leven en onszelf de nodige rust te gunnen – fysiek én mentaal.

Kijk in de spiegel

Wat zeg je tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? Waar gaat je aandacht naartoe? Merk je dat je enkel het negatieve ziet?

Probeer die scherpe gedachten over jezelf los te laten. Kijk met een neutrale blik. Merk je dat je verglijdt in negatief denken, stap dan van die gedachte af en richt je aandacht opnieuw naar jezelf, zonder oordelen.

Durf het positieve te benoemen

Zet ook een stapje verder, en som drie zaken op die je mooi en goed vindt aan jezelf. Als je dit voor het eerst doet kan dit een heel moeilijke en confronterende oefening zijn. We vinden het vaak zo moeilijk iets positiefs te zeggen over onszelf. Je zal echter merken dat het steeds wat vlotter gaat. En telkens zal je zelfvertrouwen en je zelfbeeld een beetje meegroeien.

Doe waar jij je goed bij voelt

Vermijd je te laten meeslepen in hypes of trends van het moment, zeker als je er niet goed bij voelt. Het is helemaal ok om jezelf te zijn.

 

Wil je meer weten of wil je graag persoonlijk begeleid worden? Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62.

5 ontspanningsoefeningen om meteen tot rust te komen

Het najaar is altijd een drukke periode. Alle activiteiten draaien weer op volle toeren en dan kan het gebeuren dat ons eigen innerlijke toerental ook wat te hoog oploopt.

We kennen allemaal de ontspanningstechnieken zoals een warm bad nemen of vroeg in bed kruipen met een goed boek, maar doorheen de dag is dat niet echt bruikbaar advies. Ik geef je graag enkele ontspanningsoefeningen mee die je zo goed als overal kan uitvoeren en die je in een paar minuten tijd tot rust kunnen brengen.

Ademhaling

Ademen is altijd een goed idee. Vreemd genoeg vergeten we het soms gewoon. Merk je dat je veel aan het zuchten bent? Dan kan een teken zijn van een onregelmatige ademhaling. Je wil dan als het ware ineens een grote hoeveelheid zuurstof binnen happen, omdat je onvoldoende of te oppervlakkig ademde.

De oefening: ga even zitten. Breng je ademhaling tot rust door twee tellen in te ademen en de lucht twee tellen vast te houden. Vervolgens adem je uit gedurende twee tellen, en wacht je weer twee tellen voor je de volgende keer inademt. Je telt in je hoofd dan telkens tot twee. Je kan dit doen tot wanneer je merkt dat je rustiger bent. En bedenk… eigenlijk is ademen het enige wat we écht moeten doen.

Voeten op de grond

Wanneer er teveel spanning aanwezig is in je lichaam of in je hoofd, kan je die vaak gewoon niet kwijt. Het brengt je figuurlijk uit evenwicht. Het mooie is dat het vinden van lichamelijk evenwicht je ook mentaal weer in balans brengt. Dit kan je doen door te ‘aarden’.

De oefening: ga zitten of staan met beide voeten plat op de grond. Voel hoe je voeten op de grond rusten: de hiel, het midden van de voet, de bal, de tenen. Merk hoe je je hele gewicht gewoon mag laten steunen op de grond en hoe je gedragen wordt. Misschien beginnen je voeten warm te voelen of te tintelen. Dat is prima. Na enkele minuten zal je voelen dat er meer rust is in je hoofd en in je lichaam.

Zelfmassage

Zalig gemasseerd worden kan je zo ontspannen maken als een spaghettisliertje, maar tijdens een drukke dag krijg je dat natuurlijk moeilijk voor elkaar. Je kan je gespannenheid echter zelf ook al aanpakken!

De oefening: wrijf je handen stevig samen tot ze warmer aanvoelen en misschien wat beginnen te tintelen. Besteed ook aandacht aan de vingers. Leg dan een hand in je nek of op je schouder en maak langzaam knijpende bewegingen. Voel je ergens een pijnlijk punt, alsof er een knoop zit? Blijf dan even ter plaatse en duw zacht heen en weer met je vingers tot de spanning minder wordt. Het voordeel van zelfmassage is dat je de intensiteit helemaal zelf kan bepalen. Let erop dat je geen pijn hebt, maar dat je een gevoel van verlichting ervaart.

Even dagdromen

Durf er enkele minuutjes tijd voor te nemen want het is de moeite waard. Dagdromen haalt je eventjes helemaal uit je hoofd, helpt je te relativeren en brengt je zo helemaal tot rust.

De oefening: zonder je even af, zorg dat je comfortabel staat of zit en sluit je ogen. Stel je dan een locatie voor waar je helemaal kan genieten van de omgeving. Een zonovergoten strand, een wondermooie bloementuin, een bos met ruisende bomen… Leef je helemaal in en visualiseer je plek met intense kleuren. Stel je zelfs de geuren voor! Merk hoe heerlijk vertoeven het er is. Wanneer je er klaar voor bent kan je terugkeren naar het hier en nu. Je hebt op deze manier een echte en deugddoende pauze genomen.

Verbinding

Mensen zijn sociale dieren en hebben van nature nood aan verbinding met anderen. Je kan een babbel doen, of wissel gewoon eens een oprechte glimlach uit met iemand. Focus op de uitwisseling met de ander en merk het effect van die verbinding op je gevoel en je humeur.

 

Wil je meer weten of wil je graag persoonlijk begeleid worden? Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62.

TIP: Wereld Veggie Dag!

Happy World Veggie Day! Vegetarisch eten biedt ontelbare voordelen voor de gezondheid en voor het milieu. Als je het moeilijk vindt om vlees te skippen, begin dan gewoon met één maaltijd. Probeer een lekker recept uit of kies op restaurant eens voor een veggie gerecht – en laat je verrassen

Gezond eten: hoe begin je eraan?

Bewust bezig zijn met voeding is in. Al jaar en dag passeert er om de haverklap een nieuw dieet met do’s en don’ts om gewicht te verliezen of om meer energie te hebben. Daarnaast is er momenteel ook een sterke trend om zo gezond mogelijk te willen eten.

Er is heel veel te vinden over gezond eten in boeken, tijdschriften en op het internet. Dat is zeker een positieve tendens, maar vaak spreken verschillende bronnen elkaar tegen. De ene promoot gezonde vetten en bant koolhydraten, terwijl de andere magere yoghurt en volkoren granen aanbeveelt. En dan zijn er nog de overwegingen zoals dierenwelzijn, duurzame visvangst… Zo gebeurt het dat mensen soms helemaal niet meer weten wat ze wel en niet mogen eten. Herkenbaar?

Omdat we allemaal verschillend zijn (andere lichaamsverhoudingen, metabolisme, spiermassa,…) is het belangrijkste om te beseffen dat een evenwichtige voeding niet zomaar in enkele universele regeltjes te vatten is. Maar hoe begin je er dan aan, aan gezonder eten? En wat als je verknocht bent aan die boterham met choco ’s morgens, de frietjes in het weekend of het blikje frisdrank in de namiddag?

Zet de eerste stap

Een goed begin is om je huidige eetgewoonten onder de loep te nemen. Wanneer eet je, wat eet je, en hoe voel je je daardoor? Dat kan soms confronterend zijn, maar probeer te observeren zonder te oordelen. Merk je dat je in de namiddag een serieuze dip krijgt, ga dan even na wat je lunch was.

Als je bijvoorbeeld tot de conclusie komt dat dat belegd broodje toch niet de beste keuze is voor jou, wat zijn dan mogelijke alternatieven?

Plan vooraf

Stel dat je wil overschakelen naar een maaltijdsalade, hoe ga je dat aanpakken? Wanneer ga je die klaarmaken, hoe ga je die eventueel meenemen naar je werk?

Gezond eten vraagt dus enige planning. In het begin kan het overweldigend en moeilijk in te passen zijn – fouten maken hoort erbij – maar je zal merken dat het snel een gewoonte wordt.

Door vooraf te plannen hoef je niet meer te beslissen wat je gaat eten als je moe en hongerig bent… en dat is net wanneer je naar een vette hap wil grijpen.

Maak kleine veranderingen

Vermijd de drang om je eetgewoonten van de ene dag op de andere volledig om te gooien. Dat resulteert onvermijdelijk in het gevoel dat je jezelf dingen ontzegt, vaak gevolgd door een eetbui en de nodige spijt of schaamte.

Zie elke positieve verandering die je maakt als een overwinning. Wees trots op elke bewuste keuze, dat motiveert je en maakt elke volgende keuze steeds gemakkelijker.

Vermijd zwart-wit denken

Het denken over voeding in termen van gezond of ongezond leidt eigenlijk tot een waardeoordeel: een appel is goed, een stuk taart is slecht. Maar is dat wel correct?

Het is beter te kijken naar de context: wanneer en waarom je iets eet.
Eet je net voor de middag een stuk taart of een appel? En op je verjaardagsfeest?
Heb je zin in een vieruurtje? Heb je echt honger, of verveel je je misschien?

Deze afweging helpt je betere keuzes te maken.

Neem de tijd

Maak tijd voor eten. Merk je dat je bord leeg is voor je het weet, of zit dat stuk chocolade in je mond zonder dat je er erg in hebt, probeer dan bewuster met eten om te gaan. Een tip kan zijn om even aandacht te besteden aan de presentatie of de geur van het gerecht.

Om het onbewuste snacken of “grazen” te beperken, kan je je de vraag stellen of die hap je écht blij zal maken. Hoe zal je je achteraf voelen?

Een andere strategie is om even bewust van 5 naar 0 te tellen voor je iets eet. Hierdoor zet je je brein in actie waardoor de emotionele drang naar eten kan afnemen.

Maak fouten

Hervallen in oude gewoontes of fouten maken is normaal en hoort bij elk veranderingsproces. Meer nog, het is zelfs noodzakelijk om te leren wat werkt voor jou en om te weten wat bij je past. Boos zijn op jezelf is dus absoluut niet nodig; leer uit je fouten en maak de volgende keer een keuze waar je je wel goed bij voelt.

Blijf kritisch

Laat je niet meeslepen door indrukwekkende marketingcampagnes voor allerhande diëten of superfoods. Kies voor “echt” eten dat liefst onverpakt of zonder etiket te koop is. Laat bij je voedingskeuzes vooral je gezond verstand meespelen!

Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk begeleid worden? Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62

Hou het zomergevoel vast en voorkom de sleur!

In de zomer verloopt ons leven net ietsje trager en kunnen we het wat kalmer aan doen. We kunnen heerlijk genieten van vakantie of lange zomeravonden op het terras, en we hebben minder het gevoel vast te zitten in de routine.

Maar hoe komt het dat we in die routine terechtkomen, en hoe kunnen we vermijden dat de dagelijkse sleur zo zwaar doorweegt?

Routine en gewoontes

Een routine is eigenlijk een reeks gewoontes. Een gewoonte is een aangeleerde handeling die we regelmatig doen, vaak zelfs onbewust. Links en rechts kijken voor we de straat oversteken. Een kop koffie na de lunch. ’s Avonds je tanden poetsen voor het slapengaan.

Een routine ontwikkel je wanneer je meerdere gewoontes na elkaar doet. ’s Morgens opstaan, koffie zetten, ontbijten, tanden poetsen, douchen, aankleden en gaan werken. Al deze handelingen zijn noodzakelijk om een doel te bereiken (je wil presentabel en op tijd op je werk zijn), maar hebben zelf niet echt een betekenis. We denken er niet bij na, en alles gebeurt als het ware op automatische piloot. Ondertussen dwalen onze gedachten af naar de to-do lijst of andere beslommeringen, waardoor we een gevoel van stress creëren.

Mindfulness

Ons lichaam reageert onder andere op stress door de bloeddruk te laten stijgen en de spijsvertering stil te leggen. Je kan je voorstellen dat dit niet zo handig is tijdens het ontbijt of in de ochtendspits. De beste manier om te vermijden dat deze stressreactie gebeurt, is om je gedachten bij de handeling zelf te houden.

Dat is het principe van ‘mindfulness’: in het moment zelf blijven en je bewust zijn van wat je doet. Op die manier worden er geen stresshormonen geproduceerd wanneer dat niet nodig is.

Probeer maar eens een appel te schillen (en te eten) zonder dat je gedachten afdwalen, terwijl je alle details van de handeling opmerkt. Al bij al niet zo eenvoudig, maar wel een moment van rust wanneer je alles even kan laten voor wat het is en gewoon in het nu kan zijn.

Flow

Het is je ongetwijfeld al eens overkomen dat je helemaal opging in iets, waardoor de tijd voorbij vloog zonder dat je het besefte. Een toffe groepsles, een spannend boek, een mooie wandeling, een creatieve namiddag,… Die ervaring noemen we ‘flow’.

Als je in de flow bent, ben je volledig bezig met één ding zonder dat het je enige moeite kost. Tijdens de activiteit dwalen je gedachten niet af, en achteraf voel je je opgeladen of net helemaal ontspannen. Dat is een ervaring van mindfulness, van helemaal aanwezig te zijn in het moment zelf.

Doorbreek de sleur

Je kan dit gebruiken om het gevoel van sleur tegen te gaan. Wanneer je ondervindt geleefd te worden door alles wat je moet doen, sta dan even stil. Word je even bewust van wat je doet en waarom je het doet. Kan je er een positieve betekenis aan verbinden?

Als we het positieve zien van onze acties (tijdens het douchen dankbaar zijn voor het warme water dat zomaar uit de kraan komt, of heerlijk genieten van je favoriete muziek terwijl je in de file staat), hebben we er meer waardering voor en zijn we ook meer gemotiveerd ze te doen.

Start nu

Maak gebruik van de iets kalmere zomerperiode om je gewoontes en routines even onder de loep te nemen. Experimenteer met activiteiten om te ontdekken wat je graag doet en wat jou in een flow brengt. Op die manier sta je stevig in je schoenen wanneer september eraan komt!

 

Gezondheidscoach Queenie beantwoordt je vragen over gezondheid en welzijn: voeding, beweging, stress, zelfvertrouwen,… Heb je ook een vraag of wil je graag persoonlijk begeleid worden? Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be

Optimaal ontstressen op vakantie

De laatste weken voor de zomervakantie zijn vaak superdruk: de studenten zetten alles op alles tijdens de examens, op kantoor willen we nog zoveel mogelijk afgewerkt krijgen voor iedereen in verlof gaat, en er moeten duizend-en-een dingen geregeld worden voor we op vakantie vertrekken. Als het dan eindelijk zover is en het verlof begint, kan het zijn dat we moeite hebben om te ontspannen. Sommige mensen worden zelfs ziek tijdens de eerste vakantiedagen. Hoe komt dat?

Stress is van nature een kortstondige reactie: in gevaarlijke situaties hebben we stress nodig om gepast te reageren. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol zorgen ervoor dat we onmiddellijk de nodige energie beschikbaar hebben om actie te ondernemen of om onszelf te beschermen. Dat komt goed van pas wanneer je oog in oog staat met een sabeltandtijger.

Wanneer we echter langduring met stress te maken hebben, hebben die hormonen op termijn een negatief effect. We kunnen dan onder andere last krijgen van een hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen of slaapproblemen.

Wanneer de stress plots afneemt of zelfs verdwijnt, kan het zijn dat ons lichaam moeite heeft zich aan te passen. De hormoonspiegel heeft wat tijd nodig om weer in balans te komen.

Hierbij geef ik je graag enkele tips om te ontstressen, je evenwicht terug te vinden en optimaal te genieten van de vakantie!

Bouw een buffer in

Als je op reis gaat, vertrek dan niet meteen na je laatste werkdag. Geef jezelf één of een paar dagen om ‘uit te bollen’. Zo kan je rustig aanpassen en kan je ten volle genieten van je reis. Vermijd ook meteen de dag na de vakantie opnieuw aan het werk te gaan. Neem één of twee dagen om na te genieten, rustig uit te pakken en vakantieverhalen te vertellen.

Stop met werken

Dit lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk is het niet altijd zo eenvoudig. Zorg voor een out-of-office bericht, schakel de toegang tot je zakelijke e-mails uit, en vertrouw erop dat je collega’s de dringende zaken zullen opvolgen. Onthoud dat je recht hebt op verlof, en zet het werk bewust even opzij.

Plan verstandig

De week voor je op reis vertrekt, kan je je koffer(s) al klaarleggen. Als je iets ziet of aan iets denkt wat mee moet, kan je het al klaarleggen. Of maak een lijstje door alles wat je te binnenvalt meteen te noteren, zo hoef je er niet meer aan te denken. Je kan het lijstje bovendien ook bijhouden voor volgend jaar, zodat je het dan enkel maar hoeft aan te vullen.

Geef jezelf ruimte

Het is fijn om op voorhand te weten wat je allemaal kan doen tijdens het verlof, maar laat ook ruimte voor het gevoel van het moment. Laat die dagtrip voor wat hij is als je eigenlijk zin hebt om heerlijk te ontspannen.

Slaap

Het verlof is zowat de enige periode waarin het echt haalbaar is om voldoende te slapen. Of je nu vroeger gaat slapen, ’s morgens blijft liggen of een siësta neemt, maak gebruik van die kans en merk het verschil met periodes van een tekort aan slaap. Laat dat je motiveren om ook tijdens de rest van het jaar meer belang te hechten aan een goede nachtrust.

Beperk gebruik van smartphone en sociale media

“Offline is the new luxury”. Schakel je telefoon uit of gebruik de vliegtuigstand, vermijd apps die niet noodzakelijk zijn en neem een facebook-pauze. Je zal versteld staan van de mentale rust die het je geeft.

Ga even zitten

Ga even zitten en neem de omgeving in je op zonder erover te oordelen. Dat kan eender waar: in de natuur of in de stad, maar ook gewoon thuis. Zet alles even op pauze, haal bewust adem, kijk wat rond. Je stress verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Geniet van het moment

Laat het verleden en de toekomst voor wat ze zijn en geniet ten volle van het nu! Durf eens nietsdoen en geniet van mooie momenten, op die manier laden de batterijtjes zo weer op.

Gezondheidscoach Queenie beantwoordt je vragen over gezondheid en welzijn: voeding, beweging, stress, zelfvertrouwen,… Heb je ook een vraag of wil je graag persoonlijk begeleid worden? Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be

Levenswijsheden

Levenwijsheden - mentale coaching

 

Onlangs was ik bij een herdenkingsdienst van een dame die veel te vroeg overleden is. Ze was een wijze vrouw die heel veel mensen inspireerde, inclusief mezelf.

Tijdens de ceremonie spraken haar prachtige kinderen de aanwezigen toe. Ze deelden vier van hun moeders wijsheden die als een rode draad door hun opvoeding liepen.

Het raakte me, en ik wil dit graag ook met jullie delen.

Het is wat het is

Tegenslag, ongelukjes, verlies… het overkomt ons allemaal. Het maakt ook deel uit van het leven. Piekeren over het verleden of ons verzetten tegen zaken die we niet (meer) kunnen veranderen, is zinloos. Hoe we ook proberen alles te controleren… meestal kunnen we niet anders dan het te aanvaarden. Aanvaarden betekent dat je het idee loslaat dat iets anders zou moeten zijn. Door dit loslaten ontstaat niet alleen ademruimte, maar ook ruimte voor een nieuw inzicht of misschien een oplossing waar je nog niet eerder aan gedacht had.

Het is een wijsheid die ook voorkomt in de leer van de mindfulness. Het verleden kunnen we niet veranderen en we weten niet wat de toekomst brengt. Dat wil niet zeggen dat we onverschillig moeten zijn. Het is een erkennen dat het enige wat we weten is hoe het nu is.

Het is wat het is, en met die wetenschap kunnen we enkel ons best doen in de situatie die zich voordoet.

Een nee heb je, een ja kun je krijgen

Laat angst of onzekerheid je niet tegenhouden om te gaan voor wat je wil. Het blijkt vaak gemakkelijker dan je aanvankelijk gedacht had. Stel jezelf de vraag wat je te verliezen hebt, en wat het ergste is wat er kan gebeuren. Als je uitkomt bij een gekrenkt ego… ook dat is gebaseerd op onze eigen gedachten: we maken ons zorgen over wat een ander misschien denkt van ons. Maar uiteindelijk weten we nooit zeker wat een ander denkt. Iedereen heeft sowieso zijn of haar eigen mening, en heeft daar ook recht op.

Durven gaan voor wat je wil betekent dat je hoe dan ook trots mag zijn op jezelf, wat de uitkomst ook is.

Wat denk je zelf?

Soms gebruikt als sneer in heftige discussies, maar in de positieve zin is dit een wijsheid die ook vaak gebruikt wordt bij coaching. In plaats van afhankelijk te zijn van de mening van anderen, kunnen we ons dikwijls de vraag stellen wat we zelf denken. Advies en goede raad van anderen is prima, maar wat denk je zelf?

Vaak weten we wel wat het beste is voor onszelf, maar durven we dat niet altijd zien, geloven of toegeven… Durf deze vraag aan jezelf te stellen.

Ellebogen van tafel

Dit was een wijsheid die de emotionele sfeer even doorbrak met een glimlach, omdat het zo typisch is voor wat een moeder haar kinderen aanleert. Het had echter ook een bredere betekenis en doelde op respect hebben in alle situaties.

Zonder respect voor anderen ontstaan er conflicten en geweld. Zonder respect voor ouderen gaat de wijsheid van levenservaring verloren. Zonder respect voor ons lichaam worden we ziek. Zonder respect voor de natuur, dieren, zelfs de materiële zaken die ons omringen, belanden we in chaos.

Respect is een belangrijke bouwsteen van menselijkheid en samenleven.

Geniet van elk moment

Een wijsheid waar ik me zelf nog eens bewust van werd bij het vernemen van het trieste nieuws… het leven is kostbaar en broos. Genieten van de kleine dingen op elk mogelijk moment en ons niet teveel druk maken over andere kleine dingen.

 

Perfectionisme loslaten: 5 tips

perfectionisme loslaten

L. uit Ottenburg vraagt: “Ik ben een perfectionist en ben dan ook zelden tevreden over mijn werk of andere aspecten van mijn leven. Het zorgt ervoor dat ik niet meer kan genieten. Hoe kan ik dit leren loslaten?”

Perfectionisme brengt veel frustratie met zich mee. Je wil dat alles helemaal goed is, en het is moeilijk om genoegen te nemen met minder.

Ergens beseffen we allemaal wel dat perfectie niet bestaat, maar eerder wanneer het over andere mensen gaat. Vrienden en collega’s krijgen van ons te horen dat ze hun best gedaan hebben en dat ze tevreden mogen zijn over een bereikt resultaat, schoonheidsfoutjes en al.
Van onszelf vinden we dat echter niet kunnen. De lat wordt hoog gelegd en haperingen kunnen niet door de beugel.

Het ideaalbeeld dat ons voorgeschoteld wordt door de (consumptie)maatschappij zorgt onder meer voor die hoge verwachtingen, maar ook het groeiende gebruik van sociale media heeft daar zeker toe bijgedragen.
Mensen delen graag hun hoogtepunten, omdat het leuk is daar erkenning en bewondering voor te krijgen. Het risico is echter dat we de gewone momenten uit ons eigen leven gaan vergelijken met de hoogtepunten van anderen. Op die manier vergeten we dat het leven een dans is tussen mooie en minder mooie momenten.

Maar hoe vinden we het evenwicht tussen streven naar verbetering en tevreden zijn met wat we hebben?

De sleutel ligt in het aanvaarden van imperfectie. In plaats van gefrustreerd te raken over onvolmaaktheden, kunnen we leren er vrede mee te nemen en deze te zien als mogelijkheden tot verdere groei.

Concentreer je op de weg, niet op het doel

Iets verbeteren in je leven gebeurt zelden van vandaag op morgen. Gewoontes veranderen vraagt tijd en verloopt met vallen en opstaan.

Je ogen onlosmakelijk gericht houden op een (al dan niet onbereikbaar) doel, zorgt ervoor dat  er ondertussen zoveel verloren kan gaan. Als je de hele reis naar je vakantiebestemming in reisgidsen leest, mis je misschien heel mooie plaatsjes onderweg.

Verander “als”-denken

Herken je dit?

“Als ik die nieuwe smartphone heb, zal ik gelukkig zijn”.
“Als ik 10 kilo lichter ben, zal ik me goed voelen”.
“Als ik dat project rondkrijg, zal ik geloven in mezelf”.

Gedachten zoals deze zorgen ervoor dat je geluk, wel-zijn en wel-voelen afhangen van externe factoren, terwijl dit eigenlijk vanuit onszelf komt.

Word je bewust van dit voorwaardelijk denken en besef dat je geluk bepaald wordt door je gevoel.

Bekijk fouten op een positieve manier

In onze gedachten is elke fout een ramp, maar fouten tonen ons welke verbeteringen we kunnen maken, waar we kunnen groeien. Als we deze houding aannemen in plaats van frustratie, kunnen we fouten of mislukkingen beter aanvaarden en loslaten.

We vrezen vaak voor gezichtsverlies, maar vaak is de afloop helemaal niet zo erg zoals het scenario in ons hoofd. Onthoud ook dat anderen dikwijls veel milder voor ons zijn dan we voor onszelf zijn.

Perfectie is eigenlijk een beperking

Iets wat perfect is kan per definitie niet beter worden. Door te willen dat iets perfect is, willen we eigenlijk iets dat niet meer kan groeien. Klinkt dat goed?

Het positieve heeft het negatieve nodig

De eerste warme zonnestralen na een gure winter, of een rustige avond na een hectische dag. Het verschil tussen tegengestelden zorgt ervoor dat we het positieve kunnen waarnemen en appreciëren. En dat kan in de kleinste dingen zitten…

 

Het verlangen om het steeds beter te doen is een prima manier om jezelf te motiveren, zolang het je niet ongelukkig maakt als je je doel niet bereikt. Je kan wel leren beter om te gaan met de onvolmaaktheden die onvermijdelijk deel uitmaken van het leven.

En… geef jezelf gerust ook een schouderklopje wanneer het wél goed gaat, want dat is nog steeds de beste motivatie!

Zit je ook met een vraag, of wil je graag persoonlijk begeleid worden?
Neem vrijblijvend contact op via info@innerlijkerust.be of 0479 37 49 62.